Egyéb

Karácsony, születésnap,névnap... Ajándékozni öröm, szól a mondás.

Na de mi van akkor, ha az embernél az is szempont, hogy minél kevesebb hulladékkal terhelje a Földet?

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíts el egy olyan barkácskészletet, amiből a gyerkőc egy robotot tud saját kezűleg építeni.  A végén pedig olyanra festheti, amilyenre szeretné! Amelyik gyerek pedig nem szeret barkácsolni, annak a kész robotot is elkészíthetjük a leírás alapján, így is nagy lesz az öröm! :)

Persze lehet játékboltokban vásárolni is ilyen készleteket, de van 3 nyomós érv, ami miatt ne tegyük:

 1. Jó eséllyel az is kínában készült (vagy más országban), aminek behozatala nem kis "lábnyommal" jár.
 2. Csomagolva van. (Sőt, valószínűleg még több csomagolásba érkezett, csak azoktól a bolt már megszabadította). Műanyag? Le vele.
 3. Harmadrészt ahogy Apukám fogalmazott: " Nem adok ki 5000 ft-ot néhány darab fáért". Milyen igaz. Mert miből áll egy ilyen barkácskészlet? Néhány darab fa meg szög. Na bumm, a legtöbb háznál van elfekvőben, de ha körbekérdezünk a faluban, biztos van valakinek, ahol építkezésből megmaradtak. Tehát a költsége valójában minimális. És plusz fát sem kell kivágni miatta.

Tehát kinek ajánlott ilyet készíteni? Annak, aki

 • nem szeretne szeméttel terhelni a Földet és/vagy
 • anyagi okok miatt nem engedheti meg a drága ajándékokat

Mire lesz szükséged?

 • fűrész (legjobb ha dekopírfűrész, mert az gyors)
 • csiszolópapír - az elemek lecsiszolásához, hogy ne menjen szálka a gyerkőc kezébe
 • fúró
 • fadarabok
 • szögek (40-es és 100-as), csavarok (5-ös), szárnyas anyák, fa stiftek egyéni ízlés szerint - ki mivel szeretné díszítgetni a robotját. A mienk nyaka forgatható, ezt egy sima csavarmenettel is meg lehet oldani, de mi beütős anyát használtunk, mert volt itthon.
 • körülbelül 1 órára, míg elkészíted :)

És íme a végeredmény, a mi kis robotunk, ami óriási sikert aratott a családban (ennek leírását láthatod alább):

 

 

 

 

 

 

 

Maga a barkácskészlet, amit a gyerkőcnek ajándékoztunk, pedig így nézett ki: 

A doboz kívülről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A doboz tartalma:

Robotalkatrészek. A szereléshez szükséges alkatrészek az egyik befőttes üvegben, a másikban pedig plusz díszítőelemek.

 

Az elkészítési útmutató pedig:

Szükséged lesz méretre vágott fadarabokra:

1 db fej
1 db test
2 db kar
2 db láb
(díszítő elemek: szivecske, hátsó bordázat)

Az, hogy mekkora fadarabokat vágunk le, ízléstől függ. A mi esetünkben a test egy jó vastag fakorlátdarabból készült, a fej pedig 5x5 cm-es fenyő stafniból. A karok-talpak pedig valami maradék tetőlécből készültek.

Az előre fúrt lyukakat (hogy a gyerkőcnek a szöget egyszerűbb legyen beütni) 2-es fúróheggyel  előfúrjuk. A fejen kell a 2 antennának lyuk és a két szemnek (esetünkben ezek rajzszögek voltak, így óvatosan a lyukmélységgel, csak egy kicsit fúrjuk meg!):

A fejen lévő előre fúrt lyukak: a szemnek 2 db és az antennának 2 db

A két fül 5-ös csavarból áll, ehhez 5-ös fúrófejjel fúrjunk egy-egy lyukat a fej két oldalára.

A robot nyaka beütős anyával van megoldva, hogy könnyen forogjon (10-es méret). Ehhez a fej és a test nyak felőli oldalára 10-es fúróval fúrjunk egy mély lyukat. Minél mélyebb, annál jobban "be tudja húzni a nyakát" a robotunk.

A fejen lévő lyuk - a beütős anya helye

A lábak stifttel vannak megoldva (8-as méret), de ezt is lehet beütős anyával is, ahogy a nyakat. A stifthez is elő kell fúrni a lyukakat: itt arra kell figyelni, hogy először egy mélyebb lyukat fúrjunk egy kisebb fúrófejjel (7-es), majd az elejét tágítsuk ki nagyobb fúrófejjel (esetünkben 8-as). Így a gyerkőc behelyezi a stiftet a lyuk elejébe, majd kalapáccsal jól beüti, beleszorítva ezzel a kisebb méretű előfúrt lyukba.

A stifteknek előfúrt lyukak a testbe és a talpba

A díszítő elemeknek szintén előfúrjuk 2-es fúróval a lyukakat és kész is vagyunk :)

A robotunk nagyon menő, forgatható a nyaka, a karjai is mozgathatók, a fülén a szárnyas anyák ide-oda csavarhatók :) Mi kell még egy robotnak? :)

különleges egyedi madárodúA Pinteresten és külföldi oldalakon rengeteg szebbnél szebb madárodút találhatunk. De ha itthon szeretnék vásárolni egy igazán egyedi, nemcsak 4 deszkából összetákolt odút, rá kellett jönnöm, hogy a választék nem túl nagy.

Tudom én, hogy a madarakat cseppet sem érdekli, mennyire szép a madárodú, kerítés körbeveszi-e a kis házat, virág díszlik-e az ablakában, és kis söprű van-e, hogy a kis lakók reggelente elsöpörhessék a lehulló faleveleket. Sőt a madarak még söpörni sem tudnak :) ...tovább

Lassan beköszönt az ősz, ideje elővenni az őszi dekorációkat a lakásba!
S ha van kedved, akár te is egyszerűen készíthetsz például ilyen helyes kis nemez makkokat, amiket egy fonott kosárkába helyezve asztali díszként használhatsz.

nemez makk

Nem kell hozzá más, mint:
- színes gyapjú
- szappan
- víz
- makk sipkák :)

Ennek a videónak a segítségével pedig könnyen megtanulhatod, hogyan kell szép kis golyókat nemezelni:

Ha pedig elkészültek a golyócskák, nincs más teendő, mint kimenni a szabadba makksipkákat gyűjtögetni és rájuk tenni :)

nemez makkok

nemezelt makkok

Furoshiki - avagy a környezettudatos csomagolás
Furoshiki - avagy a környezettudatos csomagolás

Ajándékozni öröm. Az ajándékot pedig szokás becsomagolni. És a csomagolást szokás az ajándék kibontása után kidobni. Mennyi-mennyi felesleges és környezetszennyező csomagolóanyag!
Erre a problémára lehet az egyik megoldás a furoshiki.

Alapjában véve ez egy négyszögletes, 100% pamutból vagy selyemből készült, puha anyag melyet ajándékok vagy egyéb tárgyak csomagolására vagy különböző típusú táskák készítésére lehet használni. Hasonló a technikája, mint az origaminak vagyis a variációk tárháza szinte kifogyhatatlan. Azon kívül, hogy szép és ötletes csomagolóanyag, kis helyen is elfér, még környezetbarát is, hiszen miután valakinek ebbe csomagoltad az ajándékát tovább tudja használni akár mint csomagolóanyagot, vagy készíthet belőle magának táskát, vagy más divatos kiegészítőt. Akkor sem kell aggódni, ha koszos lesz, hiszen textilről lévén szó, mosható.

 

Saját készítésű ballagási ajándék
Saját készítésű ballagási ajándék

Ballagunk az óvodában, iskolában és a szerencsésebbek az egyetemen. Ballagáskor illik ajándékot adni. Mindenki szeretne valami igazán különlegeset adni, valami olyat, amire évek múltán is emlékezhet a megajándékozott.

Az alkalomhoz illő ez az édességgel töltött üveg. Nem drága, mégis nagyon ötletes ajándék lehet. Pár perc alatt elkészíthető, a részletes leírást fényképekkel itt találhatod...

 

Ötletes ballagási ajándék készítése
Ötletes ballagási ajándék készítése

A pénzvirág elkészítése már költségesebb lehet. A cél ugyanaz, de mennyivel kreatívabb, ha a boríték helyett egy ilyen dekoratív virág kíséretében kapja meg az ünnepelt az útravalót. Nézd meg az elkészítését itt...

 

 

 

Ajándékötlet ballagásra
Ajándékötlet ballagásra

Ez se rossz! Esernyőnek álcázott valódi drágaság. A papírpénz helyett függeszthetünk az esernyő belsejére színházjegyet, uszodabérletet, ajándékutalványt, stb. Leírást itt olvashatsz...

 

 

 

Dinoszaurusz Schultüte
Dinoszaurusz Schultüte

Óvodásoknak jó ötlet lehet az iskolatölcsér vagy más néven Schultüte. Nagy örömet okozhat a nagy óvódásnak, ha megtöltjük színes ceruzával, jópofa radírral, hegyezővel, és más iskolában használatos, nagyoknak való holmival. Leírást egy előző blogbejegyzésünkben olvashatsz... Elkészítheted saját magad is, de bármilyen mintával megrendelheted a weboldalunkon...

 

Ballagónak,érettségizőnek,diplomásnak egyedi hűtőmágnesÖrök emlék lehet egy személyre szabott hűtőmágnes is. Írd meg a ballagó legfontosabb külső tulajdonságait, és mi elkészítjük Neked a teljesen egyedi hűtőmágnest. Nevet, rövid szöveget is írhatunk rá. Itt megrendelheted...

 

 

Vászon cipő festése
Vászon cipő festése

A cipőfestés jó móka azoknak, akik szeretnek festeni.

Az első teendő a megfelelő cipő kiválasztása. A legalkalmasabbak a magas szárú vászon cipők, mert ezeknél adott egy nagyobb felület a festéshez.

A minta festéséhez szükséged lesz Akril festékre. Célszerű piros, kék, sárga, barna, fehér és fekete színűt venni, mert ezekből ki tudod keverni a színeket.

Ha készen vagy, lakkal rögzítsd a festéket!

A részletes leírást itt olvashatod...

Születésnap, névnap? És nincs semmi ötleted? Vagy csak szeretnél valami teljesen egyedit saját magadnak?

Szükséged lesz egy kerámia vagy porcelán bögrére és egy porcelánfestő tollra. A bögrét bárhol beszerezheted, Ikeában mindig kapható egyszerű, fehér bögre. Porcelánfestő tollat hobby boltban kereshetsz, vagy rendelhetsz a netről. A legolcsóbb 580 Ft.

Porcelán bögre festése fekete tollal
Porcelán bögre festése fekete tollal

Nagyon dekoratív bögre készíthető akkor is, ha csak fekete tollat használsz. Ezen a weboldalon láthatod, hogy a saját mintád hogyan  kerülhet át a bögrére. Ha sikerült megrajzolnod a mintát, gyújtsd be a sütőt, állítsd 160 fokra, tedd a bögrét a sütőbe! 30 perc után zárd el a gázt, nyisd ki a sütő ajtaját! Kihűlésig hagyd a bögrét a sütőben!

 

 

porcelán bögre festése
Színes bögre festése

Ugyanígy készíthetsz bögrét színes mintával is. Részletes leírást itt olvashatsz.

 

Tündérajtó készítése
Tündérajtó készítése

Tündérajtókról már esett szó a weboldalon,  Ha kedvet kaptál ilyen parányi lények fogadásához, készíthetsz Te is ilyen pici kaput, átjárót egy varázslatokkal teli tündérvilágba. A leírásban szereplő ajtócskát magad vághatod ki fából, így olyan alakú lesz, amilyet szeretnél. Mivel nyitható lesz, be kell szerezned apró kis zsanérokat. A díszítésnek pedig csak a fantáziád szabhat határt.

Nézd meg a mi tündérajtajainkat is! Ezeket megvásárolhatod itt, a weboldalon.

Apró varázspálcáját a tündér az ajtó előtt hagyta
Apró varázspálcáját a tündér az ajtó előtt hagyta
Zöld tündér háza
Zöld tündér háza
Tündérajtó, átjáró egy varázs világba
Tündérajtó, átjáró egy varázs világba

 

 

 

 

 

További ötleteket a Pinteresten is találhatsz...